Masajul mio-fascial se orientează predominant asupra fasciilor care înconjoară mușchii, articulațiile și organele interne; acestea se află în tot corpul, realizând o rețea ce conectează între ele toate părțile corpului nostru.
Ce este fascia ?
Fascia este structura anatomica alcatuita din fibre de colagen ce face parte dintr-un sistem de transmisie al fortei la nivelul corpului.
Cauzele patologiei fasciale sunt :deshidratarea, suprasolicitarea, stresul, imobilizarea, trauma, inflamatia.
Simptomele in patologia fasciei : durere marita de incarcatura mecanica, restrictii de mobilitate, postura greșită, scaderea elasticitatii in tesuturi, oboseala.
Atunci cand tesuturile functioneaza la un nivel optim ele sunt capabile sa reziste fortelor la care sunt supuse si este redus riscul accidentarilor.
Corpul este alcatuit astfel incat gradul de incordare sa fie distribuit uniform , nu doar pe o zona.
Intr-un corp perfect functional, toti muschii sunt entitati separate, fiecare fiind invelit in propria sa fascie.
Indicatii :
- tendinite
- dureri musculare
- inflamatii ale tesuturilor moi
- fasciita plantara
Contraindicatii : hemofilie, tromboza, varice, piele sensibila, fracturi osoase, contuzii
Tratementul cuprinde :
- Terapie manuala
- Instrumente de asistare a motricitatii
- Fascial needlyng (tehnica miofasciala de medicina alternativa, similara acupuncturii, ce presupune introducerea unui ac in fascie pentru relaxarea acesteia).
- Taping fascial
Observatii : In stadiile incipiente ale patologiei fasciale se recomanda manevre usoare, ulterior, cu cat patologia este mai avansata, se folosesc manevre profunde, mai puternice.
In terapia fasciala, factori precum forta, durata, directia, tipul de miscare folosita sunt cai pentru a obtine un potential raspuns la nivel de tesut sau celula.
Deși eliberarea tensiunii excesive poate părea întotdeauna de dorit, este important să se ia în considerare cererile de compensare impuse de eliberarea de țesut moale indusă.
Țesuturile locale și individul ca întreg vor fi obligate să se adapteze biomecanic, neurologic, proprioceptiv și, eventual, emoțional.
Terapia fasciala poate fi utilizata si in tratamentul cicatricelor recente avand rol estetic.
Punctele trigger sunt unele dintre cele mai ignorate cauze ale durerii musculo – scheletale.