Kinetoprofilaxia este o ramura a kinetoterapiei ce are ca scop prevenirea cu preventia imbolnavirii si optimizarea starii de sanatate.

Exista 2 tipuri :

1. Profilaxie primara – vizeaza constituirea demersului de preventie care are la baza cunoasterea    influentei exercitiilor fizice asupra persoanelor cu o stare de sanatate optima sau cu situatie biologica speciala (copii sub 3 ani, gravide, lauze).
2. Profilaxie secundara – vizeaza aplicarea mijloacelor terapeutice pentru oprirea disfunctiilor cu
caracter evolutiv.

Studiile arata ca autoregenerarea apare in urma exercitiului fizic, lipsa acestuia stopand
procesele de vindecare si afectand considerabil calitatea vietii.

Tratamentul profilactic al osteoporozei :
Cea mai importanta este profilaxia primara a osteoporozei prin prevenirea fragilitatii osoase.
Trebuie avute in vedere din copilarie pana la varsta adulta:
* realizarea unui titru mineral maximal al scheletului in perioada de crestere;
*mentinerea masei osoase la nivel maxim cat mai mult timp;
*incetinirea ritmului resorbtiei osoase odata cu inaintarea in varsta si in special la femei
postclimax.
Aceste obiective se realizeaza prin:
– alimentatie corespunzatoare (trebuie sa aduca un aport optim de calciu prin lapte si derivati)
– expunere la soare (pentru sinteza vitaminei D)
– exercitii fizice.
Uneori se recomanda suplimentarea aportului alimentar cu vitamina D si calciu. Alimentatia trebuie sa fie echilibrata. Se evita excesul de proteine, mezeluri, sare, dulciuri concentrate sau produse din cereale integrale, pentru a nu creste eliminarea urinara de calciu.

Exercitiul fizic are o mare importanta in procesul de crestere si dezvoltare fizica, copiii si adolescentii trebuie stimulati sa practice, in mod sistematic, sporturi recreative (alergari, ciclism, inot) adaptate varstei. Mersul pe jos, plimbarile de 30-60 minute efectuate de 3-4 ori/saptamana sunt utile la adult si varstnic, contribuie la mentinerea masei osoase.
Tratamentul hormonal de substitutie este eficient in prevenirea osteoporozei la femei. Acesta se instituie de la primele semne premonitorii instalarii menopauzei si se continua cel putin 5 ani.

Profilaxia secundara se adreseaza persoanelor cu osteoporoza diagnosticata avand in vedere prevenirea caderilor, a traumatismelor, si include folosirea unui baston pentru sprijin la artrozici sau cu tulburari de echilibru, evitarea purtarii de greutati si a activitatilor bazate pe flexie
accentuata a coloanei vertebrale.
De asemenea, se are in vedere o iluminare suficienta a perimetrului casnic si o supraveghereatenta a medicatiei care poate afecta echilibrul.

Pretuieste viata!