Infiltratiile cu solutii vascoelastice au aparut din rezultatul unor studii efectuate de-a lungul timpului, care au demonstrat ca in boala artrozica, calitatea lichidului articular se modifică prin scaderea vâscozitatii şi elasticitatii, ca urmare a scăderii greutăţii moleculare a acidului hialuronic. Acest compus conferă lichidului articular proprietăţi lubrefiante şi absorbante la şocuri, asigurând protecţia cartilajului articular. Acidul hialuronic este un component prezent în corpul uman: în spaţiul extracelular, în piele, în corpul vitros al ochiului, în cartilajul articular şi în lichidul sinovial.

Solutiile vascoelastice contin acid hialuronic, care este un polizaharid, Are în compoziţia sa două molecule de zahăr. Administrarea intraarticulara a unei

 cantitati corespunzatoare de acid hialuronic, imbunatateste/reface proprietatile lichidului articular, cu efect important asupra simptomelor caracteristice artrozice si imbunatatirea mobilitatii articulare,

Indicatia administrarii solutiilor vascoelastice este stabilita de catre medicul specialist dupa evaluare clinica si paraclinica!!!!

 

Rolurile acidului hialuronic:

  • Creşte vâscozitatea lichiului articular
  • Creşte capacitatea de absobţie a şocurilor
  • Are efect antiinflamator local
  • Constituie un filtru pentru produşii de catabolism
  • Este un mediu metabolic

In ce consta procedura?

Este o procedura care nu necesita aparatura speciala si se poate efectua in cabinetul medical. Consta in injectarea direct intraarticular a solutiei vascoelastice respectand regulile de  asepsie. Este nedureroasa si nu necesita neaparat utilizarea unui anestezic local. Dureaza cateva minute. Pacientul mobilizeaza articulatia imediat dupa administrare si pleaca acasa. In functie de recomandarile firmei producatoare si de produs, se administreaza o singura doza (o data pe an sau la 6 luni in functie de stadiul evolutiv al bolii) sau serii de cate 3 infiltratii (o data la 7 zile).

Scopul infiltratiilor cu solutii vascoelastice

– Creste greutatea moleculara si concentratia acidului hialuronic la nivelul lichidului articular

– Creste vascozitatea lichidului articular si astfel capacitatea de absobţie a şocurilor

– Scade nivelul de prostaglandine, deci inflamatia si astfel scade durerea

– Creste  gradul de mobilitate articulara

– Imbunatateste calitatea cartilajului articular existent pe suprafetele articulare

Riscuri

Complicaţiile acestui tip de procedură sunt extrem de mici (1%). Infecţiile se evită prin respectarea normelor de asepsie locală obişnuite şi a contraindicaţiilor mai jos menţionate. Produşii administraţi pot da uneori un mic grad de inflamaţie locală manifestată prin tumefacţie şi uşoară durere la locul injecţiei. Aceste efecte au în general o evoluţie autolimitată (câteva zile).

Infiltraţiile cu acid hialuronic nu sunt toxice.

Indicatii

  • artrozele incipiente ale oricărei articulaţii
  • tratament adjuvant după artroscopia de: umăr, șold, genunchi, cot etc.
  • artrozele avansate care nu mai răspund la tratamentul antiinflamator

Contrandicatii

  • Nu se administrează la copii
  • Femei gravide sau care alăptează
  • Infecţii la nivelul genunchiului sau unei stări febrile
  • Teren alergic

Precautii

La pacienții aflati in tratament cu anticoagulante orale, se impun precauții.