Ecografia musculo-scheletala este o metoda imagistica, din ce in ce mai frecvent utilizata pentru diagnosticarea unor afectiuni ale aparatului locomotor (muschi, tendoane, ligamente, articulatii si tesuturi moi), venind ca o tehnica adjuvanta in sprijinul clinicianului.
Undele sonore emit vibrații care ajung în contact cu țesuturile, în funcție de densitatea lor, undele transmit ecouri, care sunt preluate de transductor (sonda) și transformate în imagini, care sunt vizualizate pe ecran. Pentru examinarea tesuturilor in suprafata se folosesc ecografe cu sonda liniara (transductor) cu frecventa de 7,5-18 MHz.
Avantaje
- Neinvaziva si neiradianta; este nedureroasa
- Metoda de examinare in “timp real” (alte metode nu arata situatia existenta intr-un anumit moment)
- Poate fi efectuata si la patul bolnavului spre deosebire de majoritatea celorlalte metode;
- Accesibila si usor repetabila;
- Nu are contraindicatii (comparativ cu alte metode, de exemplu RMN-ul este contraindicat in implanturi metalice, stimulator cardiac, claustrofobie)
- Mai ieftina comparativ cu celelalte metode imagistice.
Dezavantaje
- Operator dependenta, adica depinde de experienta operatorului;
- Permite examinarea structurilor aflate in contact direct si continuu in calea fascicolului sonor explorator, nu permite vizualizarea si altor structuri.
Ce afectiuni putem diagnostica prin ecografia musculo-scheletala?
– Hematoame, calcifieri, rupturi, inflamatii, formatiuni tumorale musculare, chiste;
- Artrite/ artroze cu acumulari lichidiene intraarticulare- sinovite, bursite, corpi straini, calcifieri, modificari degenerative de cartilaj si os subcondral- osteofite, chiste sinoviale,
- Tendinite, tenosinovite, rupturi, dezinsertii tendinoase;
- Leziuni ligamentare- rupturi; entorse
- Leziuni osoase- fracturi, periostite, depuneri de os, eroziuni.
- Corpuri straine in tesuturile moi (cum ar fi aschii sau sticla).
Nu sunt descrise contraindicatii.
Cum se face o ecografie musculo-scheletala?
Este o metoda diagnostica care nu necesita o pregatire speciala. Este recomandat sa purtati haine si incaltaminte pe care sa o dati usor jos. In timpul examinarii se aplica un gel pentru ultrasonografie, la temperatura camerei, pe suprafata ce urmeaza a fi examinata, apoi se aplica transductorul si se vor urmari pe ecran imaginile. Gelul are rolul de a asigura un contact sigur cu suprafata tegumentului si permite miscarea sondei peste zona examinata.
In functie de zona examinata, veti fi asezat sau intins pe pat sau pe un scaun. Vi se poate cere sa miscati extremitatea examinata pentru a evalua anatomia si functia articulatiei, muschiului, ligamentului sau tendonului.
Cand imagistica este completa, gelul va fi sters de pe piele. Odata ce examenul este complet, puteti relua nivelul normal de activitate.
Ecografia musculo-scheletala completeaza examenul clinic si celelalte examene paraclinice in vederea diagnosticului de certitudine