Unghiile si cele mai frecvente afectiuni ale lor
Unghiile reprezinta, poate, cea mai neglijata parte a corpului uman cand vine vorba de sanatate. O unghie ingrijita nu este pur si simplu o unghie data cu lac, iar netratate, afectiunile unghiilor pot cauza probleme serioase pentru care unica solutie o reprezinta interventia chirurgicala. La Fiziolife Estetique punem sanatatea clientilor noastre pe primul loc si venim si in intampinarea celor mai frecvente afectiuni, precum unghia incarnata, mucegaiul sub unghie, micoza sau panaritiul.
Te invitam sa afli mai multe informatii despre unghii si aceste afectiuni. Pentru orice fel de alte detalii si pentru programari, nu ezita sa ne contactezi.
—
- Leuconichia (petele si liniile albe transversale)
Este probabil cea mai frecventa modificare unghiala. Contrar parerii generale cum ca ar fi „o problema cu calciul”, cauza acestei conditii este o tulburare de keratinizare in momentul formarii unghiei, in timpul cresterii acesteia. Traumatismele locale joaca un rol important in aparitia acestei afectiuni (inclusiv scrisul la masina/calculator vreme indelungata); manipularea agresiva a cuticulei poate duce atat la leuconichie cat si la striuri unghiale. Se pare ca exista o predispozitie genetica de a dezvolta pete/linii albe unghiale dupa traumatisme mici, repetate. Alte cauze de aparitie, in cazul formelor mai avansate, sunt: afectare vasculara, psoriazis, intoxicatii cu metale grele, unele afectiuni genetice etc.
Leuconichia nu necesita tratament daca a fost cauzata de microtraumatisme, insa daca are o cauza sistemica, aceasta trebuie tratata.
- Exfolierea marginii libere a unghiei
Cauza cea mai frecventa a acestei probleme este expunerea alternativa repetata la umezeala si apoi la uscaciune (la locul de munca, acasa etc). Lacul de unghii usuca unghia, atacand „ cimentul” intercelular, efect asemanator avand si detergentii sau alte produse de curatat. De asemenea unghiile sunt mai fragile la cei mai in varsta.Traumatismele (inclusv cantatul la un instrument cu corzi) sunt si ele cauza exfolierii unghiilor. Exista si boli sistemice care determina aceasta afectare, insa ele au si alte simptome.
O persoana care are aceasta problema trebuie sa invete sa isi emolieze zilnic unghiile si sa evite umezeala . Suplimentele medicale de tipul zinc, biotina sau fier sunt adesea recomandate de catre medici, insa nu exista studii care sa ateste eficienta lor.
- Dezlipirea lamei unghiale de patul unghial la nivelul marginii libere si mucegaiul sub unghie.
Apare de obicei dupa traumatisme locale (inclusiv agresionarea in timpul manichiurii/pedichiurii), dupa expunerea la frig, la umezeala excesiva sau la substante chimice agresive (ex. detergenti, solventi) si in cazul administrarii unor medicamente. Aceasta modificare poate sa apara si in cadrul unor boli dermatologice (micoza unghiei, panaritiu, etc) sau sistemice (infectii severe, diabet zaharat necontrolat, afectiuni tiroidiene, anemie, deficite vitaminice). Exista insa cazuri in care cauza nu poate fi descoperită.
Odata identificata cauza acestei probleme ea trebuie tratata corespunzator. In plus trebuie respectate cateva masuri generale: evitarea umezelii, a substantelor chimice agresive si traumatismelor, unghiile trebuie taiate scurt si nu trebuie „umblat” la pielea de sub ele.
- Unghii striate (Striuri unghiale longitudinale)
Striurile unghiale longitudinale afecteaza toata lama unghiala (de la baza la marginea libera). Cele mai frecvente cauze sunt: varsta inaintata (in acest caz este o modificare fiziologica), tulburari ale circulatiei periferice si traumatismele, insa pot aparea si in boli dermatologice (psoriazis, lichen plan) sau sistemice (afectiuni tiroidiene, deficite vitaminice, malnutritie).
Tratamentul local nu este de obicei necesar, desi emolierea unghiilor poate fi utila. Daca este descoperita cauza, aceasta trebuie tratata.
- Ingrosarea unghiei
Este definita ca ingrosarea excesiva a unghiei ce apare fie prin proliferarea tesutului subunghial, fie prin afectarea cresterii la nivelul matricii. Cauze de ingrosare sunt: micoza unghiei, psoriazis, eczema, etc. In afara tratamentului bolii subiacente ce duce la aparitia acestei afectari se practica subtierea unghiei fie prin metode fizice (pilire), fie prin metode chimice (creme pe baza de uree 40%).
- Unghia incarnata
Unghiile incarnate reprezinta o problema comuna in cadrul populatiei, in cele mai multe cazuri unghia afectata fiind lata si curbata. Pantofii incomozi si alte forme de traumatisme locale apasa unghia in jos si catre repliurile unghiale laterale. Pentru a calma disconfortul/durerea produsa de presiune, majoritatea celor care sufera de aceasta afectiune isi taie unghia necorespunzator, lasand pe loc un mic pinten unghial care continua sa creasca in pielea de la marginea unghiei. Acest lucru produce inflamatie si poate deschide o poarta de intrare pentru bacterii. Cele mai frecvent afectate unghii sunt cele de la degetele mari de la picioare.
Tratamentul acestei afectiuni poate fi conservativ (taierea corecta a unghiei, evitarea pantofilor incomozi) sau chirurgical (cu anestezie locala se scoate o fasie ingusta de unghie de pe lateralul acesteia, astfel incat sa nu mai creasca in piele).