Terapia TECAR
TERAPIA TECAR –Tehnologie de ultimă generaţie care stimulează autovindecarea
Cel mai modern tratament la ora actuală, TECAR terapia este un echipament electronic capabil să genereze un curent sinusoidal de înaltă frecvenţă ce va fi aplicat pe corpul pacientului prin intermediul a doi electrozi din inox, pentru transferul de energie capacitiv şi rezistiv.
Terapia Tecar foloseste un current de radiofrecventa folosit asupra tesuturilor in mod termic si atermic
In anul 1890, fizicianul si inventatorul Jacques Arsene d’Arsonval descopera pentru prima data permeabilitatea membranei plasmei celulare data de curenti de inalta frecventa de la 100KHz la 10 Mhz, sub 100 KHz membrana este un izolator. In 1939 englezul William Beumont, doctor in fizica, aplica diatermia in cele doua moduri capacitiv si rezistiv si stabileste frecventa optima ca fiind cea de 500 Khz. Ulterior in anul 1985 se dezvolta si curentul de inalta frecventa folosit in medicina de estetica la 1 Mhz.
Principiul permeabilitatii
Energia generata de dispozitiv genereaza un flux de ioni cu oscilatii extrem de rapide in mediul celular. Aceste oscilatii conduc la permeabilizarea membranei plasmei celulare, producand o accelerare la nivel intra si extracelular, avand ca obiectiv vindecare tesuturilor. Metabolismul celular este crescut iar aportul de caldura contribuie la aducerea de nutrienti catre tesut si eliminarea toxinelor.
Diatermia
Prin definitie diatermia reprezinta reactia de ridicare a temperaturii tesuturilor si organelor interne la trecerea unui curent de inalta frecventa, cu scop terapeutic, ce iau nastere intre doi conductori electrici.
Efectele diatermiei: cresterea circulatiei artariale, venoase si limfatice, vasodilatatie, cresterea aportului de oxigen
Principiile efectelor atermice
Este indicat in traumatologie (contracturi/rupturi musculare, tendinite, bursite, luxatii, entorse), tratament pre si post-operator, afectiuni reumatice, recuperare sportivi post efort. Acest tratament este unul analgezic, antiinflamator si antiedematos capabil sa injumatateasca timpul de recuperare.
Terapia TECAR este indicată în particular patologiilor sistemului osteo-mio-articular:
- Lombalgie – Lombosciatalgie
- Tendinopatie – Tenosinovite – Peritendinite
- Bursite
- Capsulite, Fasceite
- Patologii osteocondrale
- Contracturi, întinderi şi leziuni musculare
- Traume discorzive şi contuzionale
- Efecte secundare (sechelare) ale tenorafiei, Bolii Quervain şi Dupuytren
- Codopatie patelară
- Coxartroză
- Periartrita umărului
- Pinteni calcanieni
- CONTRAINDICAŢII
- Pacemaker
- Graviditate
- Insuficenţă venoasă
- Cancer osos
- Osteoporoza
- Hematoame recente